Организацита на студентите в учебното заведение излезе с изявление, че не споделят позицията

Студентите от Техническия университет в София се възпротивиха на решението на ректора за хибридно обучение, независимо от разрастването на заразата от коронавирус. 

За по-малко от 24 часа над 1250 студенти са се обявили против заповедта, която ги задължава да присъстват на занятия в университета по време на пандемия.

Техническият университет в София навърши 75 г.

Вижте цялата позиция: 

На 19.11.2020 г. излезе заповед от ректора на Технически университет – София, според която се налага хибридна форма на обучение в университета. Тя задължава студентите да присъстват на всички лабораторни упражнения, а междувременно случаите на COVID-19 в България нямат тенденция да намаляват. Според преподавател, който преподава на специалност КСИ, занятия, пропуснати от хора с положителен PCR тест, ще бъдат допълнително отработвани в неопределено учебно време. За текущо болните не се предвижда онлайн вариант за обучение в заповедта.

Въпреки законното право на университета да наложи частично присъствено обучение, студентите на ТУ–София считаме за неморално всеобщото излагане на опасност. Смятаме за неправилно контактните хора, както и хора със симптоми, съвпадащи с тези за COVID-19, да са задължени да излагат колегите си на опасност. Също така, предишният ни опит от пролетта не ни е убедил, че лабораториите, в които ще се провеждат упражненията, са достатъчно обезопасени.

Взимайки предвид горното, изразяваме желанието си регламентите по Заповед № 3926/19.11.2020 г. на  Ректора на Техническия университет – София, проф. дн инж. Иван Кралов, да бъдат преосмислени и променени в интерес на здравето на студентите и преподавателите.

От официалната организация на студентите от Техническия университет в София заявиха, че изпратената до медиите подписка е анонимна, а не е на Студентския съвет. Официална позиция е качена на страницата на учебното заведение ТУК

В изпратеното писмо се твърдеше, че студенти от ТУ не приемат решението на ректора за хибридно обучение, независимо от разрастването на заразата от коронавирус.

"Дни на кариерата" в Технически университет - София

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.