То ще е за две седмици

Затварянето на училищата от този петък може да удължи учебната година. Идеята на образователното министерство е децата от 1 до 6 клас да учат 2 седмици повече.

Междувременно директори и родители вече са готови с плановете как да се случва учебният процес от понеделник.

От просветно министерство вече подготвят промените. Очаква се да влязат в сила до дни.

ОБРАЗОВАНИЕ ОТ ВКЪЩИ: Готови ли са училищата да преминат изцяло онлайн?

По-кратка лятна ваканция, но само за малките ученици.

„Това, което обмисляме, е да удължим учебната година от 1-ви до 6-ти клас с две седмици на този етап. От 7-ми до 12-ти клас не искаме да навлизаме в юли месец”, обясни Красимир Вълчев.

Промяната се налагала, тъй като не всички училища имат готовност за успешно онлайн преподаване. Затова те ще могат да прилагат облекчен режим на работа по време на частичния локдаун.

„В следващите седмици не е добре децата да нямат ангажираност и занимания. Трябва да има частична ангажираност. Да провеждат дейности по интереси, проектни дейности, всякакъв тип занимания в електронна среда и да отложат учебните седмици за юни месец”, обясни Вълчев.

Извънредни мерки от петък (ВИДЕО)

А училищата, които изберат от понеделник да продължат с учебната програма, ще използват двете седмици бонус през юни за по-леки дейности.

„За всички ще се удължи, но останалите могат да вземат проектните седмици в края на учебната година. Аз не мисля, че има нещо лошо децата да имат незадължителни занимания през юни. Това не са занимания, в които се пишат отсъствия”, обясни министър Вълчев.

Още гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.