Тя е за работници, които са в неплатен отпуск заради пандемията

За да се справи с икономическата криза, държавата вече предприе нови мерки! През седмицата бяха променени правилата, по които фирми могат да наемат безработни с помощ от държавата. Периодът, в който хазната ще плаща минимална заплата по програмата - заетост за теб се удължава на 6 месеца, вместо сегашните три.

Взеха решение за размера на помощите за деца през 2021 г.

А от  30 ноември започва кандидатстването за помощта от 24 лева на ден. Тя е за работници, които са в неплатен отпуск заради пандемията и новото частично затваряне на бизнеса. Служителите, трябва да пуснат заявление до работодателя си, а той до Bюрото по труда. Парите ще бъдат получени по банков път до 5 дни.

Тревогата в бизнеса, обаче остава! Големите работодатели у нас обявиха мерките, като закъснели и настояват за нови промени! От една страна финансова помощ за предприятията и бизнесите, които са принудително затворени, от друга - работниците да получават 80 % от заплатата си, а не 24 лева на ден за всички.

Работодателите искат отсрочка на плащането на данъци и осигуровки по специална схема

Освен собственик на заведение Светослав е и единственият му служител. 10-часовият му работен ден преминава зад бара, но има задачата и да се самоосигурява. За това и не се надява на 24 лева на ден помощ от държавата.

„Говори се за милиард лева, които ще бъдат отпуснати в полза на бизнеса, но най-малкият бизнес не получава нищо. Ако самичък си работиш, за себе си, не получаваш нищо. Глас в пустиня, седиш, чакаш, нищо не правиш. Разходите си вървят - наеми, ток, заплата, осигуровки, интернет, телевизия, сот, дезинфекция”, споделя той.

Мерките през пролетта са принудили Светослав да затвори едното си заведение. Сега се притеснява, че ще се случи същото и с другото.

„Н акараха ни да разредим масите, да изнесем маси, да разчистим – да може да се случи нещо. Не, не се случи. Затвориха кафенетата. В тази зала не може да се пие кафе, законът не разрешава. Но пред кварталния магазин на масичката може да се пие и бира”, каза още той.

Според него новата помощ освен недостъпна за всички, е и недостатъчна. По-високо обезщетение за служителите си ще поиска и бизнесът. И то още от декември. Идеята е подкрепата да е индивидуална – 80 % от заплатата на служителя.

Васил Велев: Грешка ще е, ако не се компенсират веднага затворените бизнеси

„Ако е в принудителен престой, не по вина на работодателя, държавата да го компенсира с 80% от брутната му заплата. Компенсирането всички по равно и то на ниво минимална работна заплата е безспорно несправедливо”, смята председател на АИКБ Васил Велев.

Работодателите определят мерките  като закъснели. И настояха да има директна помощ и за затворените компании.  Нова помощ за затворения бизнес анонсира в петък и вицепремиерът Томислав Дончев. Подкрепата ще е  обвързана с оборота. Дизайнът й ще стане ясен до дни, а от сега е ясно, че тя ще е за поне 170 млн.лева.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.