Междувременно акциите на компанията Moderna Inc. нарастват с над 16%

Американските фондови индекси стартират с понижения търговията в понеделник с оглед на прибирането на печалби от страна на инвеститорите след силното възходящо движение на Уолстрийт през ноември.

Около 2 часа след началото на търговията индексът на сините чипове DJIA се понижава с близо 400 пункта (спад с 1,3%), но след като седмица по-рано той нарасна с 2,2% и след като миналия вторник успя да поскъпне за пръв път в историята над ключовата психологическа бариера от 30 000 пункта.

Байдън ще номинира Джанет Йелън за финансов министър на САЩ

Въпреки днешното понижение индексът на сините чипове е на път да отбележи ръст от близо 12% през ноември, което би представлявало най-силното негово месечно нарастване от януари 1987 година.

Широкият индекс S&P 500 се понижава с 0,9%, но след растеж с 2,3% през миналата седмица, като индексът е на път да приключи най-успешния ноември в своята история.

Технологичният индекс Nasdaq Composite пък се понижава с 0,72%, но след ръст с 3% през миналата седмица, когато индексът приключи търговията с нов рекорден връх от 12 205 пункта.

Според анализатори ребалансирането на инвестиционните портфейли в края на месеца една от причините за слабия старт на търговията на Уолстрийт в понеделник след рязкото поскъпване на американските акции през отминаващия месец, белязан от серия позитивни новини за ваксини срещу Covid-19 , което вдъхна надежди за бързо икономическо възстановяване от коронавирусната криза през следващата година.

Страните от Г-20 обещаха справедливо разпределение на ваксините срещу COVID-19

Междувременно акциите на компанията Moderna Inc. нарастват с над 16%, след като тя представи последните си данни, показващи 94,1% ефективност на разработената от нея ваксина срещу коронавирус и обяви, че още днес ще поиска от регулаторните органи по лекарствата в САЩ и Европа спешно одобрение за нейната употреба.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БНР