Испанското правителство е договорило доставка на общо 105 милиона дози

Поне една трета от 47-те милиона испанци да бъдат ваксинирани до юни догодина, планира премиерът на страната Педро Санчес, съобщава Франс прес.

Първоначалната фаза на имунизацията ще продължи два месеца. През това време ще бъдат ваксинирани два и половина милиона души, на първо място медиците и хората в старческите домове.

БОРБАТА СРЕЩУ COVID-19: Ваксинацията във Франция започва до седмици

През втората фаза от март до юни би трябвало да получат ваксини между 15 милиона и 20 милиона души от петнадесет приоритетни групи. Едва след юни ваксините ще станат по-широко достъпни.

Испанското правителство е договорило доставка на общо 105 милиона дози.

Испания понесе много тежко първата вълна на коронавируса през пролетта, но към момента нивото на заразата в страната е сред най-ниските в Европа - 240 инфекции на 100 000 души.

Междувременно около една трета от испанското население е готово да бъде незабавно имунизирано срещу Covid-19, докато 55,2% от испанците по-скоро биха изчакали да се разберат ефектите, преди да решат дали да се ваксинират. Това показва проучване, проведено от социологическата агенция CSI, съобщава Ройтерс.

СЗО: Ситуацията в Централна Европа и Балканите е изключително сериозна

Само 8,4% от испанците биха отказали да получат каквато и да било ваксина, показа още проучването, проведено между 23-ти и 26-и ноември.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БНР