Благой Цицелков разказва за авторите на българското знаме, които остават непознати за историята

В празничния епизод на “Темата на NOVA” на 3 март зрителите ще се докоснат до непознатата история на българското знаме, разказана от автора Благой Цицелков и оператора Росен Илиев. Трикольорът е създаден от 14-годишно момиче в пълна тайна през 1877 г. Знамето трябва да влезе в битка - Освободителната война, то е прието лично от руския княз за предстоящата война, но не влиза в бой. Съдбата му е драматична - отречено, забравено, по-късно върнато, знамето все пак се превръща в национален символ.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

Екипът на NOVA тръгна по следите на историята - защо знамето е забранено и как става символ на третата българска държава. В “Тайната история на българското знаме” за първи път пред камера застава правнукът на Иван Параскевов, баща на Стилияна Параскевова, които са автори на флага.

Името на създателите на българското знаме остава напълно непознато години наред. За тях няма дори написано музикално произведение. Специално за “Тайната история на българското знаме” бе написана песен - “Героите ще се родят”, в изпълнение на 14-годишната Мира Попова. Текстът и музиката са дело на Дариана Куманова, която е доцент в конкурса "Сан Ремо". Тя ще прозвучи за първи път в ефира на NOVA на 3 март.

Драматичната история по създаването на българското знаме е разказана и с уникални възстановки, които пресъздават събитията преди 145 години. Партньор на проекта е Националният военноисторически музей, а продуцент - Станимира Иванова.

Гледайте “Тайната история на българското знаме” в “Темата на NOVA” на 3 март, веднага след централната емисия новини.