Тазгодишната тема на проекта е „Поглед към доброто“. Конкурсът ще се провежда на национално ниво и ще бъде на два етапа.

„Поглед към доброто“ е темата на шестото издание на онлайн ученическия конкурс-обучение за журналисти „Работилница за репортери“, който поради засилен интерес на ученици от цялата страна, официално разширява обхвата си на национално ниво.

Кариерно ориентиране, досег до журналистическата професия и ценни насоки и менторство от популярни журналисти и специалисти в сферата, ще могат да получат ученици от 9. до 12. клас, от училища от цяла България.

Тази година конкурсът-обучение за първи път ще се провежда на два етапа. Желаещите да предизвикат себе си и да покажат своя талант пред широка публика, ще трябва да се регистрират за участие и да изпратят свое есе на тема „Поглед към доброто" до 31 март 2021 г. Подробности за стъпките, кандидатите могат да намерят във формата за регистрация тук: http://bit.ly/Rabotilnitsa2021.

Всички участници ще могат да се включат в онлайн сесии под формата на workshop на живо с Калина Влайкова - журналист с дългогодишен опит и създател на платформата за класове по писмена комуникация - „Разбери ме“, която ще дава насоки и ще отговаря на въпроси по поставената задача. След изпращане на готовите материали, участниците ще получават обратна връзка от своя ментор и ще им бъде предоставена възможност за корекция, ако е необходимо.

Най-добрите материали от всяко предизвикателство ще бъдат публикувани в онлайн портала за новини EspressoNews.bg, като по този начин ще намерят и своя път към широката читателска аудитория.

Тази година ментори на учениците отново ще бъдат утвърдени специалисти в журналистическата професия и университетски преподаватели. Произведенията на участниците ще бъдат оценявани от авторитетно жури.

За поредна година патрон на проекта е българският евродепутат Ева Майдел. По традиция, тя ще предостави и голямата награда за победителя в конкурса - пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент. И през тази година, най-изявените дванадесетокласници сред участниците в „Работилница за репортери“, които желаят да продължат своето образование в журналистическа специалност, ще могат да се обучават в избрана от тях дисциплина  в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), направление: "Обществени комуникации и информационни науки", специалности "Медии и журналистика" и "Медия икономика", без полагане на задължителния изпит по „Български език и литература“.

Полезни връзки:

Разгледайте едни от най-добрите материали на участниците досега и подкрепете проекта, като се включите в предизвикателството #РаботилницаЗаРепортериChallenge тук: https://bit.ly/RabotilnitsaChallenge

Следете проекта във Facebook:

Работилница за репортери: https://www.facebook.com/RabotilnitsaZaRepoteri

Espresso News: https://www.facebook.com/EspressoNews.bg