Ани Салич разказва историята на царицата-войн и спасител – тази неделя след централните новини

В „Темата на NOVA“ зрителите ще се запознаят с житейския път на една уникална личност. Тя е Елеонора - различната царица, която не носи разкошни рокли и скъпи бижута, но е спечелила кръст за храброст. Тя е полковник на фронта и милосърдна сестра. Тя е царицата на българите, прочута със своя характер и нравствени качества. Коя е непознатата българска царица и какво място заема в родната история днес, разказват авторът Ани Сали и операторът Росен Илиев  тази неделя след централните новини. 

Родена в Полша, царицата-войн е въплъщение на скромността, милосърдието и отдадеността. Елеонора е момиче от знатен род с отличие за храброст, известно в цяла Европа със своята жертвоготовност. Съдбата й се обвързва с тази на българския народ в начало на ХХ век, когато се венчава за овдовелия княз Фердинанд. Въпреки задълженията си, царицата се превръща в стожера на българската благотворителност, в жената, която учи слепите деца и дарява последните си пари за болните и бедните. Нейната история през погледа на родни историци и духовници, гледайте в „Забравената Елеонора - царица на българите“. 

По време на Балканската война, в един от най-героичните и трагични дни за българската история, Елеонора не остава безразлична и заминава на фронта, за да помага като милосърдна сестра. Наричана от чуждите ангел и апостол на добротата, необичана от своя съпруг, но обичана от народа си, тя е символ на забравените добродетели. Дали значимите жени в българската история са повлияли на съдбата ни само като съпруги на силните мъже на деня, или са оставили своята неповторима диря, не пропускайте в „Темата на NOVA“ тази неделя. 

Не пропускайте “Забравената Елеонора - царица на българите” на 21 март, веднага след централната емисия новини.