Различен поглед върху демографската криза – тази неделя след централната емисия новини на NOVA

Според прогнози на изследователите след 20 години населението на България ще се е стопило с около една четвърт. Темата за демографската криза неведнъж е попадала в полезрението на медиите и обществото – на какво се дължи, какви са възможните инструменти за справяне с нея и какви заплахи крие.

Тази седмица в „Темата на NOVA” журналистът Лора Инджова и операторът Росен Илиев тръгват по следите на отминалото, но не за да покажат поредната картина на останки от нечий изживян и забравен живот. А за да надзърнат през малкото останали светещи прозорци на бабините къщи и да се срещнат с младите, в чиито ръце е надеждата на нашите баби и дядовци.

Възрастните хора с умиление си спомнят за отминалите дни, наблюдават с тъга случващото се, но вярват, че бъдещето може да е различно от настоящето. От друга страна младите смело се впускат в селския живот, осъзнали красотата и мира на спокойствието. В търсене на различно съществуване, далеч от шума на големия град и с отворено съзнание. Могат ли именно младите да прогонят надвисналата демографска пустош над България?

Гледайте „Селото – забравено и намерено“ в „Темата на NOVA“ на 5 септември, веднага след централната емисия новини.