Талантливата възпитаничка на 22 СЕУ „Георги Раковски”, гр. София, се отличи в конкуренцията на над сто деца от цялата страна, които се включиха в тазгодишното издание на конкурса

Емили Караколева е големият победител в шестото издание на ученическия конкурс-обучение „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“, организиран от регионалния новинарски портал EspressoNews.bg.

Талантливата възпитаничка на 22 СЕУ „Георги Раковски”, гр. София, се отличи в конкуренцията на над сто деца от цялата страна, които се включиха в тазгодишното издание на конкурса. Името на победителката бе обявено от Десислава Василева - управляващ директор на Еспресо Медия, по време на онлайн церемония, която се проведе на 10 септември.

103 ученици се впуснаха в предизвикателството „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“

Освен титлата „Репортер на EspressoNews”, Емили Караколева получи и пътуване до Брюксел, по покана на Ева Mайдел - патрон на тазгодишното издание на Работилницата, за да се запознае с работата на Eвропейския парламент и институции. Тя получи и покана да се включи в ученическия проект на Евелина Павлова - радио TeenStation. На второ място се класира възпитаникът на в АЕГ „Гео Милев“, гр. Русе - Кристиян Юлзари.

Трета, журито на конкурса класира, Принцеса Иванова, ученичка в ПГХЗ „Дмитрий Иванович Менделеев“, гр. Лом. Тя бе наградена и от гост-менторът в тазгодишното издание на Работилницата - Калина Влайкова, с участие в следващото издание на класовете по писмена комуникация „Разбери ме“.

26-ма бяха финалистите в шестото издание на конкурса, който през тази година се превърна в национален, като в него се включиха ученици от училища от населени места от почти цялата страна.

Водещ на награждаването бе Ния Кръстева от град Сливница, която е един от участниците в първите две издания на проекта - „Работилница за репортери“, а понастоящем е студент със специалност „Кино и медии“ в университета Нюкасъл, Великобритания.

През тази година „Работилница за репортери“ за първи път официално се проведе на национално ниво и в конкурса се включиха ученици от почти всички кътчета на България. Участниците в „Работилница за репортери 2021 - Поглед към доброто“ създадоха над 220 материала, изпълнявайки трите им поставени задачи, в жанровете - коментар, портрет и интервю. 

Започва регистрацията за участие в журналистическия конкурс-обучение „Работилница за репортери 2021“

Ментори на учениците отново бяха утвърдени специалисти в журналистическата професия и университетски преподаватели, в лицето на: Доника Ризова, Илина Бисерова, Марина Стоименова, Надя Ганчева, Виолета Манчева, Диана Янкулова, Георги Милков, Васил Койнарев и гл. ас. д-р Иван Вълчанов от УНСС, които работеха пряко с участниците, давайки им наставления и обратна връзка по поставените задачи. Специален гост-ментор тази година бе Калина Влайкова, която проведе допълнителни онлайн уъркшопи с участниците, отговаряше на техните въпроси и им предоставяше ценни съвети, така че да покажат най-доброто от себе си.

Работите на талантливите участници бяха оценени от авторитетно жури, в състав Илия Дафов - NOVA, Ники Кънчев - Дарик радио, Георги Любенов - БНТ, Димитър Абрашев - Bulgaria On Air, Неда Василева - Code health TV, Евелина Павлова - FM+, Николета Атанасова - БНР, доц. д-р Стела Ангова - УНСС. 

Повече за проекта „Работилница за репортери“:

„Работилница за репортери“ е онлайн журналистически конкурс-обучение, предназначен за ученици от 9. до 12. клас, който се организира от портала за новини Espressonews.bg. Основните цели на проекта са: да бъде стимулиран интереса на учениците към журналистическата професия, като се развият таланта и уменията им за творческо писане; да бъдат представени и популяризирани историческите, културните и природни богатства и икономически потенциал на България; да се подпомогне кариерното ориентиране и кандидатстване във висше учебно заведение на участниците в конкурса.