На лауреатите, показали особено високи постижения по време на майсторския клас, ще бъдат присъдени стипендии от Фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ за обучение в Италия и България

На 8 септември стартира XXII Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска, организиран от Нов български университет, с прослушване на кандидатите. Над 60 изпълнители от цял свят демонстрираха уменията си пред великата оперна актриса в зала „България“. Райна Кабаиванска избра 15 от тях за участие в класа. В продължение на три седмици младите таланти от България, Гърция, Италия, Китай, Молдова и Южна Корея ще работят върху усъвършенстване на вокална техника и актьорска интерпретация.

"Бохеми” с ученици на Райна Кабаиванска за рождения ден на оперната легенда


По време на Майсторския клас Райна Кабаиванска ще избере състав за централните роли в операта „Бохеми“. Спектаклите ще са през месец декември в Софийската опера и балет и са в рамките на проекта на Нов български университет „Школата Кабаиванска на световната оперна сцена“.Майсторският клас ще приключи на 2 октомври с тържествен Галаконцерт в зала „България“ със Софийската филхармония с диригент Маестро Найден Тодоров. На лауреатите, показали особено високи постижения по време на майсторския клас, ще бъдат присъдени стипендии от Фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ за обучение в Италия и България. Генерален спонсор на фонда е „Фантастико груп“. XXII Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска в НБУ е част от Календара на културните събития на Столична община.

Майсторският клас на Райна Кабаиванска с пищна оперна гала


На 10 септември в кино „Одеон“ в секцията „Арт хоризонти“ на фестивала Master of Art ще бъде кинопремиерата за България на документалния филм La Scuola Kabaivanska (Школата Кабаиванска) с режисьор Найо Тицин, сценарист Петър Барбалов и продуцент д-р Георги Текев. Това е трети фестивален дебют на филма, посветен на 20-та годишнина на майсторския клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет, след участията му в Кинофестивала на Българския културен център в Рим и Международния фестивал за документално кино в Барселона.

Фотография: Александър Богдан Томпсън

Майсторският клас е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г. и се реализира с подкрепата на Фантастико, Новините на NOVA, БНР, Дарик, БТА и Classic FM.