Причините за тези деяния най-често са неправилно паркиране

Всеки ден в социалните мрежи се публикуват снимки на надраскани или боядисани автомобили. Според повечето публикации, причините за тези вандалски прояви са неправилно паркиране. Случвало ли ви се е на излизане от дома ви да заварите личния си автомобил надран с ключ или изрисуван с нецензурни знаци. Ако не, то вие сте щастливец. Случаите на подобно посегателство са десетки всеки ден. Такъв е и случаят на Емил от Благоевград. Той заварва колата си с нарязани гуми.

„Тук имаше нож, който ми беше оставен показно - сам да си срежа тази гума, единствената здрава, за да не се върнат те довечера”, разказа за „Събуди се” потърпевшият Емил Илчов. Той допълни още, че знае кой е извършителят, но не може да го докаже.

Изрисуваха партиен автобус със свастики и го изпотрошиха (ВИДЕО)

Вандалските прояви върху автомобили са в цялата страна. Драскачите на коли стават все по-изобретателни. Те използват спрейове, боя или дори екскраменти. Това са част от сигналите подадени в мобилното приложение „Гражданите” срещу нарушителите на обществения ред. По думите на създателите на приложението вандалските прояви няма да намалят броя на нарушенията. Може да подадете вашите сигнали в приложението. Трябва да дадете информация за местоположението, случката и снимка на колата.  Според данните на полицията във Варна и София вандалски прояви не лиспват, но сигналите са рядкост. 

Надпис "Полиция" се появи на 20 коли в центъра на София

Автобояджиите, поправящи щетите, поясниха, че в седмицата поне по веднъж имат клиенти с надраскани коли или спукани гуми.

„Причината най- често е, че са спрели на неподходящо място, на някой от входа, който си спира там”, допълниха бояджиите. От 1000 до 3000 лв струва пребоядиването на целия автомобил. 

„Това са събития, които се покриват по условията на застраховка „Каско”. Тези щети са част от покритията, които застрахователните компании предлагаме. Потърпевшите трябва  да потърсят съдействие от органите на реда, да образуват преписка, да подадат сигнал, за да  могат да ползват пълните права по застраховката, за да не се ограничава по никакъв начин размерът на обезщетението” , заяви застрахователят Евгени Игнатов.

По думите на застрахователите обезщетенията по "Каско"-то покриват пълния размер на щетите. Освен разходите по ремонта, в пострадалите от вандалски прояви остава и горчивият вкус, че няма кой да спре „рисувачите” върху чужди коли.

Репортери: Василена Гръбчева и Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.