Това обяви международната агенция „Фич”

Без промяна в кредитния рейтинг на България, обяви международната агенция „Фич”. Страната ни запазва в краткосрочен и дългосрочен план оценката BBB със стабилна перспектива.

Това означава среден растеж на икономиката и сравнително малък дефицит. От друга страна, у нас нивата да доходите са по-ниски от останалите страни със същия рейтинг, признават от Финансовото министерство.

Краткосрочният рейтинг в чуждестранна и местна валута също се запазва. Оценката на рейтинга е подкрепена от стабилните външни и публични финанси, както и надеждната политическата рамка за поетапно присъединяване към еврозоната. 

Безработицата през октомври - най-ниска за последните 10 години

Агенцията очаква икономическият растеж през 2018 г. да остане близък до отчетения през миналата година, на ниво от 3,7%, преди да се забави през 2019 г. до 3,5% и 3% през 2020 г. Вътрешното търсене ще бъде подкрепено от политиката на увеличение на заплатите в бюджетния сектор и минималната работна заплата, както и от очакваното ускорение в усвояването на средства по европейските фондове.

S&P повиши кредитния рейтинг на България от стабилен на положителен

Нетните чуждестранни активи на България се очаква да достигнат до 33% от БВП, а коефициентът на външната ликвидност ще достигне 343% през 2018 г..

14 страни се включват в нова мрежа за стартиращи предприятия

В областта на публичните финанси България също изпреварва страните от сравнителния анализ. "Фич" очаква положителното бюджетно салдо да се запази, като в края на 2018 г. ще бъде в размер на 0,5% от БВП при очакван дефицит средно в размер на 2,4% за останалите страни от BBB групата. Държавният дълг също остава далеч по-нисък от средния за страните със същия рейтинг, както и спрямо повечето държави-членки на ЕС. 

Експертите отчитат също по-добрата външна финансова позиция на България спрямо по-голямата част от страните в същата рейтинг група. Посочват се също така подобрената конкурентоспособност и излишъка по текущата сметка. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.