Той издъхна на 79-годишна възраст

Големият български футболист и треньор Иван Вуцов почина на 79-годишна възраст. 

Възпитаник на "Янтра" от родния Габрово, защитникът преминава в "Левски", с който има 213 мача за първенството, 41 - за Купата и 60 международни срещи. С националния отбор Иван Вуцов играе на Световното първенство в Англия през 1966 г.

  Като старши треньор води "Левски" пет сезона, в които печели една титла и две купи. В Купата на УЕФА сините елиминират митичния "Аякс" и достигат четвъртфинал с "Барселона" през 1976 г.

  Като треньор на националния отбор класира България на световните финали в Мексико през 1986 г. Дълги години е изпълнителен директор на Българския футболен съюз.

Преди синята фланелка е зелената. Първите голове са вкарани тук - в родния Габрово за отбора на "Янтра".

„Той беше много жизнен, много пъргав и още от малък личеше, че притежава спортни качества. Първоначално беше състезател по лека атлетика, волейбол играеше и след това футбол”, каза братовчедката на Вуцов Божидара Василева.

Футболът надделява, а пътя към световните терени минава през "Ботев Пловдив". Там Вуцов среща съотборника си и бъдещ приятел Динко Дерменджиев.

„Той ще остане в историята на българския футбол и на българския спорт, защото беше честен, супер професионалист, работохолик. Той се раздаваше през цялото време на своя живот”, каза Динко Дерменджиев- Чико.

Забелязан от големите във футбола Вуцов дебютира на "Герена" през 60-те, а по-късно става първият габровец, играл за националния отбор. С голямата си любов - "Левски", като футболист и треньор остава близо 20 години, през които открива едни от най-големите футболни таланти.

„Той ме вкара в големия футбол. 01;34 Няма да забравя когато дойде на тренировката на юношите и каза на треньора, че иска да говори с мен. И вика: "Готви се, момче, защото в събота може да играеш", спомня си Емил Спасов .

Начело на „Левски” Вуцов печели шампионската титла и 2 пъти купата на България. Елиминира "Аякс" за Купата на УЕФА и достига до четвъртфинал с Барселона, където футболистите ни разгромяват каталунците с 5:4.

Вуцов е единственият, класирал страната ни на Световно и като играч, и като треньор, и като ръководител на футболния съюз. През 2008-ма издава автобиографичната си книга "Истини за живота и футбола".

Днес на мястото на родната къща на Вуцов в Габрово се издига величествената спортна зала "Орловец". Няма случайни неща, казват местните.

Поклонението пред футболиста ще е в понеделник във фоайето на Националния стадион "Васил Левски".

Екипът на NOVA изказва съболезнования на близките на Иван Вуцов! Мир на праха му!

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.