Двамата се срещнаха в рамките на форума "Един пояс, един път" в Пекин

Сръбският президент Александър Вучич се срещна с руския си колега Владимир Путин в рамките на форума "Един пояс, един път" в Пекин, съобщава МИА, цитирана от БГНЕС. Основната тема на разговорите беше косовският въпрос, като това беше обявено и от двете страни още преди срещата. Вучич е информирал Путин за развитието на ситуацията в Косово и в каква посока се движи решението на косовския проблем, подчертавайки, че "той не разбира невероятните движения на Прищина".

Руският президент заяви на срещата, че "Русия следи отблизо ситуацията в Косово", и подчерта, че "Москва ще подкрепи Белград за Косово".

Вучич: Споразумение с Косово ще е адски трудно

Вучич благодари за руската подкрепа за "запазване на териториалната цялост и суверенитет на страната" на двустранна среща, на която показа на Путин първите снимки от изграждането на турския поток през Сърбия.

На срещата беше обсъдено и военнотехническото сътрудничество между Русия и Сърбия. По време на срещата си с Путин, Вучич се консултира със сръбски партньори и приятели преди срещата в Берлин следващия понеделник.

Вчера Вучич се срещна и с китайския президент Си Дзинпин в Пекин, който потвърди подкрепата си за териториалната цялост и суверенитета на Сърбия.

Президентът на Сърбия ще присъства на среща в Берлин в понеделник по покана на канцлера Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. Вучич каза, че не очаква нищо от тази среща, че не е оптимист, но че след няколкото негативни сигнала би било интересно да се чуе дали Германия и Франция искат Сърбия в ЕС или не. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.