Темата коментират икономистът Даниел Василев и финансистът Юлиан Войнов

Свалянето на ДДС за ресторантьорите е първата правилна мярка на правителството в момента. Това заяви в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините“ икономистът Даниел Василев.

Според него ще има мнения, че това действие е дискриминационно спрямо другите отрасли и затова предложи понижаване на ДДС-то навсякъде. 

Валери Симеонов: Трябва да се намали ДДС и за местата за развлечение

По думите му това може да стане с отстраняване на част от администрацията и внедряването на съвременни дигитални методи. „Ние имаме нужда да произвеждаме, а не да даваме пари от бюджета, които не е ясно доколко ще подпомогнат икономиката. Със сигурност обаче ще увеличат дълга“, обясни Василев.

Според Юлиан Войнов свалянето на данъка „добавена стойност“ е непопулярна мярка сред финансистите. „Неслучайно Министерството на финансите е против свалянето му, защото България се характеризира с една доста опростена данъчна система. Основната част от приходите на бюджета в последните 10 години са от косвени данъци – ДДС-та и акцизи. България е на второ място в ЕС по дял на косвените данъци като приходи в бюджета“, обясни финансистът. 

АИКБ: Трябва да се избегнат промени в Закона за ДДС

Той е категоричен, че в момент на такава криза не е оправдано да се пипа приходната част на бюджета. Според него тя ще пострада заради свитото потребление. Войнов е на мнение, че в момента се създава ситуация, с която може да се злоупотребява.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.