Наркотикът беше намерен в колата и в апартамента му

Оставиха в ареста 31-годишния Николай Петров, който преди дни беше задържан с близо 40 кг кокаин в колата си, а при спецакция в дома му снощи бяха намерени още 327 кг от наркотика. Според съда това решение е от обществено значение.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В мотивите за решението се казва, че Николай Петров сам признал на полицаите, че в колата му има наркотик. Изглеждал видимо притеснен, когато е спрян за рутинна проверка. Откритата голяма сума пари у него говори, че дрогата е била предназначена за продажба.

Нови над 320 кг кокаин са открити в „Студентски град”

Доказателствата до момента също подкрепяли тезата на прокуратурата, че именно Николай Петров е съпричастен към повдигнатото обвинение. Престъплението е с висока обществена опасност, вида и количествотона дрогата - кокаин с приблизително тегло 40 кг, говори за реална опасност Петров да извърши ново престъпление, се казва още в мотивите на съда. Доказателствата по делото сочели, че в жилище на ул. "Атанас Иширков" 11, при обиск е открито допълнително голямо количество дрога. Допълнителният кокаин е намерен в апартамент, отворен с ключ, открит у Петров, се казва още в мотивите. 

Макар и на ранен етап от разследването, съдът прави извод за реална опасност да извърши ново престъпление. Съдът изхожда за "задържане под стража" от високата обществена опасност на извършеното престъпление, както и установена съдебна практика у нас. Съдът намира, че към настояшия момент е наличен значителен обществен интерес за вземане на мярка "задържане под стража", като намира, че тя в най-пълна степен отговаря на нуждата на бъдещото разследване. Решението не е окончателно. При протест заседанието ще бъде на 2 юни от 10:00 ч.

„Много малка част от него е била предвидена за разпространение в България”, уточни директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

 

 

Цената на иззетото снощи количество е около 10 млн. евро, а при улично разпространение би достигнала около 81 млн. лева.

Засега според МВР мъжът няма съучастници, но не е изключено разследването да прерасне към организирана престъпна група за трафик на дрога.

Това е вторият голям удар срещу наркотрафика у нас от началото на годината. През януари на борсата в „Слатина” в София бяха намерени 100 килограма кокаин. Наркотикът беше извлечен от кашони с цитрусови плодове. Пазарната стойност на дрогата е около 22 млн. евро. Сред задържаните беше и бивш шеф на Столичната митница.

Лятото на миналата година по Черноморието ни изплуваха стотици килограми кокаин. Пакет след пакет бяха събрани над 170 килограма.

На 29 септември 2018 година на граничен пункт „Капитан Андреево” бяха заловени 712 кг хероин.

Според криминалисти килограмите кокаин от „Студентски град” са били предназначени за Западна Европа и Азия, а само малка част била за България.

„Едва ли някой мисли, че този кокаин е за българския пазар. Очевидно „Студентски  град” просто е бил депо за кокаина, който е щял да пътува някъде за Европа. Моето  обяснение защо в този квартал е,че това е доста оживено място, хаотично и много по-трудно ще направи впечатление, отколкото пазара в „Слатина”, например. Това е канал, който е тестван. Такова количество не минава изведнъж”, обясни Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Репортери: Илияна Шишкова, Ивелина Драгнева, Стоян Нешев

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.