Премиерът обяви още, че се отпускат средства за няколко манастира в страната

На 15 юни падат всички мерки, освен социалните. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на заседание на Министерския съвет, което се провежда присъствено за пръв път след облекчаването на мерките във връзка с коронавируса.    

Към момента обаче не се знае дали няма да продължим да носим маски например в градския транспорт. Всичко това ще стане ясно през следващите дни със заповеди на здравния министър Кирил Ананиев. Така най-вероятно мерките ще станат от задължителни препоръчителни. 

 

 

 

Ще останат в сила единствено социалните и икономическите мерки – като 60 на 40. Причината – освен затихването на епидемията, много хора били объркани от заповедите какво могат да правят и какво не.

„На 15 юни изтича извънредното, санитарно или както там го кръстихме предложение, на 15 юни трябва да падне всичко. Само да останат социалните мерки, 60 на 40 и подобни. Някъде на някой човек ние му създаваме проблем с нещо недомислено. И ако тук вие имате редкия шанс да мога да го разпоредя веднага да се случи, на друго място ще се чудят какво да направят и как да го направят”, заяви Борисов.

Той даде пример за неразбирането от хората кога трябва да са с маски с икономическия министър Емил Караниколов, който имал рожден ден.

„Недомислието в заповедта, как ни се отрази и на нас? Не искате да седнете, да почетете малко и да направи това, което трябва. Емо Караниколов има рожден ден. Сега, ако бонбоните ги приемем за ястие, може да свалите маските”, коментира премиерът.

 

 

Приоритет пред кабинета ще е работата по обсъждането на следващия евробюджет.  Засега в него е предвидено до 2027 г.  България да има право на около 30 млрд. евро. Почти 13 млрд. от които от Фонда за възстановяване. Числата обаче не са окончателни. 

„Тези пари обаче имат много условности и тепърва ще се работи над тях, затова сега само го слагаме на вашето внимание”, каза още Борисов.

Ако приемането на бюджета бъде направено бързо, още до края на годината ще получим пари за справяне с последствията от коронавируса.

„България би имала възможността да има достъп до 692 млн. еврофинансиране. Фирми, публични институции, здравеопазване, болнични заведения…”, посочи вицепремиерът Томислав Дончев.

Кабинетът отпусна 15 млн. лв. за ремонт и изграждане на нови детски градини и училища. Бяха разпределени и обещаните общо 1,9 млн. за Рилския манастир. С тях ще се реставрират иконописите в централния храм на обителта и ще се изгради пречиствателна станция.

 

Премиерът обяви още, че се отпускат средства в размер на 600 000 лева за ремонта на Рилския манастир, както и 1,3 милиона за пречиствателната станция на Светата обител.

Освен това, по пътя за Рилския манастир имало опасно свлачище. Още днес регионалният министър Петя Аврамова ще се запознае със ситуацията на място. Борисов настоява от следващата седмица да се вземат мерки.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.