Вижте какво още каза той в студиото на "Плюс-Минус. Коментарът след новините"

„Не е тайна за никого, че НПО-тата у нас се използват от хора, които нямат куража да се заявят като политически лица”.Това заяви Николай Облаков от дясната платформа „Консерваторъ“ в студиото на "Плюс-Минус. Коментарът след новините".

Той коментира избора на членове на първия у нас Съвет за развитие на гражданското общество.Съветът, който е консултативен орган към Министерския съвет, има функции по разработване и провеждане на политики за подкрепа на развитието на гражданското общество в България.

Кирилов не прие избора на НПО за участие в съвета за мониторинг на съдебната система

„В момента сме в странна ситуация – правилата за прием в този Съвет са написани от НПО-та. Те си избират кои неправителствени организации да са в него, а след това тези НПО-та пък съветват и одобряват кои други НПО-та да получат или няма да получат държавно и европейско финансиране”, посочи Облаков.

Той обаче не смята, че това е начинът, по който трябва да се развива гражданското общество у нас.

„Във всички около 300 организации, които са гласували за Съвета, има действително добри такива, които са с дейност от много години. Има и почти браншови организации. Основна част от организациите към този Съвет, обаче са общо взето политически партии под прикритие”, категоричен е Облаков.

Започва електронното гласуване за избор на първия Съвет за развитие на гражданското общество

„Със сигурност това не е достатъчно добро представителство. Изборът не беше широко представен в медиите. Нямаше и процедура по гражданско обсъждане”, коментира още Николай Облаков в студиото на "Плюс-Минус. Коментарът след новините".

Целия разговор гледайте във видеото.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.