Разбира се, най-бързият, лесен и евтин начин да вкараме повече кислород в домовете си, е да проветряваме често

По време на пандемията много от нас прекараха голяма част от времето си вкъщи, чистейки и дезинфекцирайки всичко, до което се докоснат.

Бутик предлага маски за булки (СНИМКИ)

Разбира се, най-бързият, лесен и евтин начин да вкараме повече кислород в домовете си, е да проветряваме често. Но ако въпреки това въздухът започне да натежава, вестник „Сабах“ публикува няколко съвета как да подобрим качеството му в помещението, без да използваме химикали.

Етерични масла

Има определени аромати, които събуждат сетивата и могат да разкарат неприятните миризми от храна, влага или нещо друго. Чистата и свежа миризма на лимони, портокали, розмарин и мента могат да ви помогнат да ароматизирате дома си. Етеричните масла с антибактериални свойства като маслото от чаено дърво спомагат за повишаване качеството на въздуха и намаляват количеството бактерии.

Свещи

Ако сте открили любовта към медитацията или сте запленени от аромата на свещи по време на сеанс за самолечение, горенето на свещ с приятна миризма вероятно е вашият начин да се отпуснете. Изгарянето на синтетични свещи, пълни с изкуствени аромати обаче може не само да ви докара главоболие, но и да причини замърсяване на въздуха в дългосрочен план. Ето защо трябва да изберете свещи, изработени от естествени материали като пчелен восък или да елиминирате възможността за пожар, като използвате LED свещи, които днес се предлагат във всички форми и цветове. За по-екологосъобразен подход можете дори да използвате слънчеви такива, като ги поставите на перваза на прозореца или на балкона си.

Коронавирусът убива офиса

Стайни растения

Въпреки че има спорни доказателства относно ефективността на растенията за премахване на летливите органични съединения от въздуха, някои проучвания са установили, че зелените приятели могат да подобрят качеството на въздуха във вашия дом. Установено е, че Змийското растение (Dracaena trifasciata) намалява количествата формалдехид, толуол и ксилол във въздуха, докато хризантемите могат да помогнат за филтрирането на токсините от пластмасата и перилните препарати, включително амоняка и бензола. Дори възможностите им за пречистване на въздуха да са ограничени, можете да използвате любимите си зелени растения, за да внесете малко цвят и характер в декора на дома си, както и да го поосвежите.

Грижа за домашни любимци

Повечето домашни любимци оставят своите следи почти навсякъде из къщи. За да намалите количеството мъртви клетки, които вашият домашен любимец сваля от себе си, трябва да поддържате високо нивото на неговата лична хигиена. Редовното четкане на козината и къпанито може да помогнат за облекчаване симптомите на алергия, предизвикани от козината.

Пречистватели на въздух

Ако забележите, че прекараните на закрито часове ви пречат да се концентрирате, това вероятно се дължи на натрупване на вредни частици във въздуха.

Електронните пречистватели на въздух премахат вревдните газове и вещества като формалдехид. Те могат да ви помогнат да се отървете от неприятните миризми в дома ви. Съставене от един или няколко филтъра и вентилатор, пречиствателите за въздух работят, като дезинфекцират въздуха, улавяйки алергените, замърсителите и дразнителите, които преминават през него. Принципът на тяхната работа е обратен на този на етеричните масла - те премахват частиците от въздуха, като дори могат да неутрализират утежняващите вещества, докато маслата и добавят към въздуха ароматни частици.