Исканията на протестиращите остават непроменени

Антиправителствените протести продължават. За 33-та поредна вечер в „Триъгълника на властта” в София, отново се събраха недоволни от управлението.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Към 19 часа ситуацията пред Министерския съвет и на „Орлов мост” беше спокойна. Исканията на протестиращите остават непроменени – оставка на правителството и на главния прокурор. Недоволни се събраха и пред Съдебната палата. Те настояха за оставката на главния прокурор и за съдебна реформа.

Малко след 20 часа протестиращите пред Министерския съвет поставиха книги на земята, с които по думите им отправят послания за оставка към правителството.

Преди 21 часа протестиращи блокираха бул. „Княз Александър Дондуков”. Организаторите на протеста от т.нар. „Отровно трио” заявиха, че е било проява на добра воля да освободят кръстовището на Ректората, но то отново ще бъде затворено. 

След като и днес нямаше оставка на правителството, организаторите на протеста се заканиха да блокират възлови кръстовища, проходи и магистрали.

Минути след 21 часа демонстрантите се отправиха към "Орлов мост". По-късно достигнаха до палатковия лагер, разположен там.

„Ако решенията на Борисов трябва да са в името на неговите внуци, те трябва да са радикални. Това не минава само през оставката на правителството”, коментира Емил, който е един от протестиращите.

„Решението на Бойко се мени ежеминутно - един път дава оставка, един път не дава”, смята една от протестиращите.

Протестът пред Съдебната палата приключи с включване на демонстрантите от него в общото традиционно шествие.

Протестиращите в София вдигнаха едната блокада

Блокадите в центъра на София днес останаха две и то доброволно. Майките от „Системата ни убива” преместиха палатките от Ректората на площад „Независимост”.

Снощи на една от възловите точки - при Софийския университет, поддръжничка на „Системата ни убива” заяви, че е готова на крайни действия, ако полицията реши принудително да премахване палатковия им лагер. „Ако някой трябва да изгори като факла на това място тук, за да има демокрация – аз съм се подготвила. Готова съм да останем тук. Да помислят преди да дойдат”, коментира Диана Кишкилова.

 

 

На сутринта обаче настъпи пълен обрат. Малко след 8 часа, лагерниците започнаха доброволно да събират палатки, шатри, пейки и кашпи. „Аз лично съм безкрайно благодарна на Борисов за едно обещание, чак съм изненадана, че не ни изпрати полиция тази нощ. Ще се радвам да спази и другото си обещание и да разговаря с протестиращите”, заяви Диана Кишкилова.

„Ние просто си се връщаме на нашето си място пред Министерския съвет, където си стоим 3-4 месеца и чакаме оставката на кабинета на Борисов”, каза Вера Иванова.

А тези, които преспаха отново на „Орлов мост” също осъмнаха в очакване. Повод за това беше постът на премиера Бойко Борисов във Facebook, че е време за решения. „Разбирам, че може би е мъдро решение. Смятам, че може би е решил да се оттегли. Може би това, което е направил дотук явно не е най-доброто за България”, коментира Евгени, който е един от протестиращите.

Докладват на Христо Иванов за разговор с Маджо (ВИДЕО)

Протестиращите във Варна се събраха и тази вечер с искане за оставка на правителството и главния прокурор. Недоволните от управлението се отправиха на шествие по основните булеварди на града, при засилено полицейско присъствие. Протестът в морската столица и тази вечер премина без инциденти. 

Репортери: Ивелина Драгнева, Емил Дамянов

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.