Трусът е регистриран в 12:16 часа

Мощно земетресение разтърси Гърция. Трусът с магнитуд 6,2 е бил с епицентър недалеч от град Лариса в централната част на страната.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Земетресението е било толкова силно, че е усетено в части от България и Северна Македония. Трусът е изплашил много хора в България, съобщават от БАН. Земетресението е усетено по високите етажи на областите Кърджали, Пловдив, Пазарджик, дори и София, която се намира на 387 км от епицентъра на труса.

An earthquake of magnitude 5.9 struck 118 km southwestern of Thessaloníki in Greece on Wednesday, the European Mediterranean Seismological Centre (EMSC) said https://t.co/NszVyjhMw1 pic.twitter.com/AvE7lj95CR via @IlkhaAgency #Greece

— Liveuamap (@Liveuamap) March 3, 2021

#Update: People of #Larisa flock to the streets and outdoors, after a 6.0 of a magnitude of a earthquake, shook the region in #Greece. No reports of any injuries or damaged building up to now have been reported. pic.twitter.com/WozUcGJosA

— Sotiri Dimpinoudis (@Sotiridi1) March 3, 2021

Съобщава се за разрушения в няколко малки населени места в района на труса. Бяха публикувани и снимки на рухнали или повредени къщи, както и няколко църкви.

Гръцките медии пишат за възрастни хора, които са били затрупани от рухнали сгради, но са извадени с помощта на други граждани или от пожарникари. Засега няма данни за загинали.

Хиляди са избягали на улиците в Лариса, Солун и други градове. Най-мощният трус беше последван от поне два вторични с магнитуд от 5 по Рихтер.

Очаква се сеизмичната активност да продължи, заявяват от БАН. 

Няма пострадали български граждани в Гърция, съобщават от МВнР. 

 

 

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: embassy.athens@mfa.bg; embassbg@otenet.gr, consular.athens@mfa.bg; Consulate.Thessaloniki@mfa.bg 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.