Обсерваторията, която е в орбита, е изключена от 13 юни

Специалистите на НАСА не успяват да решат компютърния проблем, който доведе до спирането на космическия телескоп "Хъбъл". Обсерваторията, която е в орбита, е изключена от 13 юни, когато компютърът от 80-те години, контролиращ научните инструменти, спря да работи. Инженерите на НАСА не могат да открият точната причина за аварията.

Повече от седмица експертите на НАСА се опитват да решат проблема, но неуспешно. Те не успяват да превключат на резервна памет на компютъра на "Хъбъл".

Авторитетен физик от "Харвард" твърди, че е открит извънземен живот

От американската агенция твърдят, че самият телескоп и научната апаратура са изправни. Телескопът "Хъбъл" беше изведен в орбита през 1990 г. Напоследък обаче той дава все повече сигнали, че е остарял, въпреки поредицата от ремонти, извършвани от американските астронавти при космически разходки по време на полетите на совалките на НАСА. Повредилият се компютър е инсталиран по време на петия и последен ремонт на телескопа през 2009 г.

Телескопът "Хъбъл" засне разпадането на кометата Атлас (СНИМКА)

НАСА се готви да изстреля в орбита през ноември наследника на "Хъбъл" - телескопа "Джеймс Уеб". Конструиран в САЩ под ръководството на НАСА, "Джеймс Уеб" включва инструменти на Европейската космическа агенция и Канадската космическа агенция. Планирано е телескопът да бъде изстрелян в космоса с ракета "Ариана-5" на компания "Арианаспейс" от космодрума Куру във Френска Гвиана. 

Телескопът „Хъбъл” засне „летяща чиния” (СНИМКА)