Това ще се предложи като проект за закон - за допълнение и изменение на ЗПУО

"До края на тази седмица ще предложим промяна в Закона за предучилищното и училищното образование /ЗПУО/, с която ще искаме пълна деполитизация и департизация на тази система. За мен е напълно неприемливо партии да влизат в училище и да провеждат партийна пропаганда, независимо кои са те". Това заяви пред журналисти служебният министърът на образованието и науката проф. Николай Денков. Идеята ще се предложи като проектозакон - за допълнение и изменение на ЗПУО. "Един месец ще има публично обсъждане, след което, като се състави новото Народно събрание, Министерският съвет може да приеме това допълнение и изменение на закона и да го предложи на новото НС. Това е стандартна процедура, аз съм я ползвал и преди, ще я използвам и този път", обясни министър Денков.

Проф. Денков: Големите училища могат да изпратят до 165 деца на почивка (ВИДЕО) Той уточни, че всеки има право да е член на партия, но няма право да агитира и да провежда партийни мероприятия в училищната мрежа.  "За предишната кампания, за 45-ото Народното събрание, имаше достатъчно данни и аз ги изнесох. 11 от общо 28 началници на Регионалните управления на образованието бяха излезли в дългосрочна отпуска, свързана с партийни дела", съобщи министър Денков. Той каза, че се правят комплексни проверки на въпросните управления.

МОН ще препоръча критерии за подбор на ученици за безплатна почивка Министърът коментира темата, след като връчи грамоти на отличници, придобили квалификация по професията "Приложен програмист" по Националната програма "Обучение за IT кариера".