Москва предприе реципрочни мерки

27 руски дипломати и техните семейства ще бъдат принудени да напуснат САЩ до 30 януари, а същият брой служители на руската дипломатическа мисия в САЩ ще трябва да напуснат страната до 30 юни догодина. Това съобщи руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов в ефира на YouTube канала Soloviev Live. "Нашите дипломати са изгонени от САЩ. На 30 януари ще напусне голяма група мои другари - 27 души със семействата си", отбеляза посланикът. "На 30 юни подобен брой хора също ще са принудени да си тръгнат оттук", допълни посланикът.

Антонов подчерта, че проблемът с визите за руски дипломати в САЩ все още не е решен, семействата им са умишлено разделени. "Изправени сме пред сериозен недостиг на кадри. Отнета е акредитация от съпрузите на редица наши колеги. На децата им не се дават визи. Не разбирам какво цели тази политика на разделяне на семействата на руски дипломати", възмути се посланикът. Според него това се случва на фона на американските изявления за това „колко внимателно САЩ се отнасят към семейните традиции“.

Байдън планира да се кандидатира за втори мандат

Руският посланик посочи, че американската страна не е променила негативното си отношение към Руската федерация и продължава да я разглежда като противник. Вашингтон също не променя политиката си на санкции спрямо Москва. "Почти нищо не се е променило. Атмосферата в САЩ все още е отровена от русофобия: в медиите, в Конгреса, в държавния апарат. Всичко това пречи на изграждането на руско-американските отношения", заяви Антонов.

Той също така посочи, че американските официални лица се опитват да разговарят с представители на Руската федерация само по онези въпроси, които представляват интерес за Съединените щати, а в последните двустранни контакти "доминира само една тема - "агресивната" политика на Руската федерация“.

Военната мисия на САЩ в Ирак приключва до края на 2021 г.

В отговор на антируските санкции, обявени от Вашингтон през април и поредното експулсиране на руски дипломати, Москва наложи ограничения за наемането на руснаци и граждани на трети страни от дипломатическата мисия на САЩ. От 1 август посолството на САЩ в Русия продължи да работи с минимум 120 служители с петгодишен мандат.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.