Проучването е направено сред 4067 жени и децата им

Добавянето на плодов сок в хранителния режим на бебетата създава риск от затлъстяване, сочи американско проучване, цитирано от електронното издание "Хелтдей". Включването на сладки течности прекалено рано в диетата може да доведе до по-голям прием на захарни напитки на по-късен етап в детството и това увеличава възможността от затлъстяване и зъбни кариеси, предупреждават специалисти от американския Национален институт за детско здраве и човешко развитие. Заключенията те правят на базата на проучване, в което са участвали повече от 4000 майки в САЩ.

Ендокринолог: Червеното месо и захарта водят до депресия

Добавянето на плодов сок в хранителния режим на бебетата преди първата им година е свързано с по-висока консумация в ранното или по-късното детство на други напитки с високо съдържание на захар, обяснява Едуина Йънг, която е начело на изследователския екип.

Американската педиатрична академия не препоръчва да се дава 100% плодов сок на бебетата преди да навършат дванадасет месеца. Въпреки това майките често не спазват този съвет. В проучването на американския Национален институт за детско здраве и човешко развитие участват 4067 жени и децата им, чието здраве се проследява от раждането до навършването на седем години.

Какво се случва с тялото ни, когато спрем захарта

Една четвърт от майките споделят, че са дали на децата си плодов сок преди да станат на шест месеца, 49% - между 6-ия и 12-ия месец на бебетата, а 26% са го включили след навършването на една година на малчуганите.

Децата, които са опитали вкуса на сока много рано, са 50 на сто по-склонни да пият плодови напитки по-късно в детството си, а 60 на сто е много вероятно да консумират повече газирани питиета, установяват учените. Освен това дневният им прием на вода е по-нисък в сравнение с малчугани, непознали вкуса на соковете от ранна възраст.

Кои са основните причини за постоянната умора

Изследователите установяват също, че хранителният режим на бебетата се определя и от нивото на образование на майките, финансовото им състояние, риска от тютюнопушене по време на бременността и други фактори. Експертите подчертават, че проучването не може да направи разлика между видовете плодови напитки. Данните от изследването са публикувани в специализираното издание "Джърнъл ъв нутришън".

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.