Ден преди недоволството централата спря работа

Замърсяване със серен диоксид в Димитровград изкара хората от града на протест. Според тях проблемът е в ТЕЦ „Марица 3”, който от лятото работи след дълги години в студения резерв.

Ден преди недоволството на хората ТЕЦ-ът спря работа. Според ръководството му - за планиран ремонт. Преустановяването на дейността се случва и ден, след като от регионалната екоинспекция заявиха, че вероятно от следващата седмица ще наложат принудителна мярка заради неизпълнени предписания.

Хората от Димитровград настояват ТЕЦ-ът да спре работа, защото смятат, че е основен замърсител на въздуха в града. Освен отчетените превишения на нормите за серен диоксид, местните разказват, че непрекъснато се налага да почистват терасите и автомобилите си заради изпусканите вещества от комините.

„Целта ни е само една и тя е по-чист въздух в Димитровград”, заяви Веселин Караджов - организатор на протеста.

 Сред недоволните са и семейство Костадинови, които са дошли с децата си. „Виждам чернилка по терасата, бърша я. Сутринта е цялата в прах и в пепел, ароматът е друг. Притеснявам се за децата си, заради тях съм тук”, каза Теодора Костадинова.

От централата отричат те да са основен замърсител. „ТЕЦ „Марица 3” спря поради планов ремонт, който предвиждаме всяка година по това време. По време на него ще се опитаме да изпълним или поне да започнем част от предписанията, наложени от РИОСВ”, обясни юрисконсултът на централата Юлиян Семерджиев.

Днешният протест е втори в рамките на около месец. От РИОСВ уточниха, че заради нередности в самите сгради на ТЕЦ-а ще поискат принудителна мярка по спирането ѝ.  

Репортер: Димитър Иванов