Забраняват се временно пътуванията от тези държави

Съветът на ЕС съобщи, че Австралия, Канада и Аржентина отпадат от списъка с държави, за които не се налагат ограничения за пътуване до ЕС. С това решение се забраняват временно пътуванията от тези държави до ЕС по несъществени поводи. Уточнява се, че държавите от ЕС запазват правото да не прилагат ограниченията за напълно ваксинирани срещу COVID пътници.

Израел отмени забраната за влизане на чужди граждани

Списъкът се преразглежда на всеки две седмици. От днес той включва Бахрейн, Чили, Колумбия, Индонезия, Кувейт, Нова Зеландия, Перу, Катар, Руанда, Саудитска Арабия, Южна Корея, Обединените арабски емирства и Уругвай, чиито граждани могат да пътуват без ограничения до ЕС.

Съветът допълва, че при взимането на решенията за промени в съдържанието на списъка се следят епидемичните показатели, достоверността на данните и реципрочността на мерките спрямо пътниците от ЕС. Добавя се, че списъкът не е задължителен, но допускането на изключения трябва да се съгласува на европейско равнище. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.