По думите й COVID пандемията и машинното гласуване са се отразили на резултатите на левицата на парламентарните избори

Обективни и субективни фактори доведоха до катастрофална загуба на подкрепа за БСП. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в доклад на заседанието на 50-ия Конгрес на БСП и потвърди оставката си пред Конгреса.

„Аз поех отговорността и подадох оставка - днес я потвърждавам пред вас”, заяви тя. Сред обективните факти, които са се отразили на резултатите на левицата на парламентарните избори, Нинова отчете COVID пандемията и машинното гласуване, но посочи, че има и други субективни фактори.

Конгресът на БСП решава за оставката на Нинова

„Машинното гласуване преодоля проблема с недействителните бюлетини и фалшификацията на вота, ограничи контролирания и купен вот, направи изборите по прозрачни, но изцяло машинното гласуване намали избирателната активност”, посочи Нинова. „Като партия и парламентарна група подкрепихме изцяло машинното гласуване, но може би е време да осмислим ефекта от него и да помислим за въвеждането на смесено - на машинно и хартиено, с право на избор на всеки гражданин”, заяви тя.

„Изтощихме се от вътрешни борби”, коментира още Корнелия Нинова и изброи - от недоволни от реденето на листи, през грешки в определяне на водачите, местни битки, обидени другари не участвали в кампанията, а други прикрито или не чак толкова работили срещу партията и в подкрепа на други политически субекти. „Смесиха се политически и икономически интереси”, допълни тя, като отчете слабо организационно състояние по места и грешки в медийната политика.

Относно президентските избори, Корнелия Нинова коментира, че за втори път в историята на България имаме президент, който е избран за втори мандат, и в двата случая става въпрос за кандидат, който е издигнат от БСП. Именно БСП бе партията, която даде старт на политическата кариера на Радев с номинацията му за президент през 2016 г. и лично аз персонално съм ангажирана с предложението за Румен Радев, дори и във времето, в което БСП не желаеше той да е наш кандидат, посочи тя. По думите й през последната година са се развили доста манипулации и грешни внушения.

Нинова коментира, че са били упреквани защо критикуват служебния кабинет и така косвено засягат президента Радев, а това косвено се е отразило на резултатите на левицата. Тя посочи, че са критикували служебния кабинет за справянето със здравната и енергийната криза и грешките сега се наваксват от редовното правителство.

Христо Проданов: Има нагласи оставката на Нинова да не бъде приета

„Същественият въпрос е кого представлява една партия, прави ли го идеологически, програмно, независимо кой управлява, или се нагласява конюнктурно според ситуацията. Ако управляват хора, назначени от нашия президент, за едно действие се снишаваме и не защитаваме избирателите си, ако управлява политическият ни опонент, за същото нещо трябва да сме ярка и крещяща опозиция, защото защитаваме избирателите си”, коментира тя. По думите й така се губи идеологическия и моралния облик на една партия, а именно това не иска да се случва с БСП.

„БСП се нуждае от нова програма, отчитаща промените в глобален, европейски и регионален контекст”, каза Корнелия Нинова. „Имаме нужда от нов подход към местната власт. Още повече, че днес трябва да си поставим следващата политическа цел - местните избори 2023 г. и тяхното убедително спечелване”, посочи още тя.

Нинова говори и за създаване на медиен пул между всички леви издания. „Нито един човек не е уволняван от вестник „Дума", заяви Нинова и посочи, че вестникът ще продължи да съществува като свободна медия.

Зарков: Смятам, че имам реални шансове да оглавя БСП

Корнелия Нинова призова делегатите да не отменят прекия избор на председател с предложения за промени в устава.

Тя коментира още, че БСП има нужда от промяна и от усъвършенстване в идейно, организационно и кадрово отношение. „Напоследък се поставя въпросът - днес е време за младите в БСП. За младите винаги е време, когато и да дойдат, са добре дошли”, коментира Нинова. Нека не поставяме разделителната линия между млади и стари, призова тя. За мен промяната и правенето на политика зависи от морала и от моженето, не от възрастта, заяви Нинова.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.