Законът предвижда затвор за нарушение на новата заповед

Във Франция бе приет нов закон, забраняващ така наречените терапии за промяна на сексуалната ориентация или на половата идентичност на хора от ЛГБТ общността. Той предвижда наказание затвор за хора, които ги извършват или опитват да ги извършват, предаде АП. Националното събрание одобри новия закон с единодушие.

Нормативният акт включва предвидени наказания за хора, които бъдат признати за виновни в опитване да променят сексуалната ориентация на ЛГБТ хора на хетеросексуална, както и половата им идентичност на традиционна.

Законът отваря и възможността активисти да завеждат граждански искове от името на жертвите. В парламента тази разпоредба беше приветствана като пробив, тъй като има хора, които се колебаят или не могат сами да подадат сигнал в полицията, отбелязва АП.

Лоранс Вансьонброк - един от депутатите, които бяха основната движеща сила за прокарването на закона - заяви, че той е насочен срещу "всички тези, които поставят знак за равенство между идентичност и сексуална ориентация с болестно състояние".

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.