Вижте каква информация дават здравните власти във Великобритания

Все повече държави в Европа и Америка съобщават за случаи на маймунска шарка. Първите сигнали дойдоха от Великобритания.

Расте броят на случаите на маймунска шарка в Европа

Заболяването не е толкова опасно, колкото едрата шарка, казват здравните експерти на Острова. Заразяването става само при близък контакт със болен. Боледуването започва с грипоподобни симптоми, с подуване на лимфните възли, последвано от обрив по лицето и тялото. 

Случаите във Великобритания първоначално са сред хора, пътували до Африка. Впоследствие обаче заразени се оказват и такива, които не са предприемали подобни пътешествия.

Шест от общо деветте случая на Острова се определят като бисексусални или хомосексуални мъже, а здравните власти са започнали проверки за това дали шарката може да се предава и по полов път.

Според официалнните данни в Африка пък най-засегнати от заразата са децата. Предполага се, че това се дължи на недобра хигиена и недостатъчни медицински грижи. Заразата се разпространява и след ухапвания от гризачи или малки животни, но не се предава лесно сред хората.

„Маймунската шарка рядко се среща извън Африка. Когато това се случи, тя е пренесена в друга страна от международни пътници. До тази година са били докладвани много малко случаи по света. Ето, че сега имаме безпрецедентен брой заразени. Необичайното е, че те изглеждат доста разпределено географски. Все още не сме сигурни, доколко са свързани различните групи от случаи в Обединеното кралство, Португалия, Испания, дори един случай в САЩ”, заяви Джими Уитуорт - експерт по заразни болести в Лондон.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.