Двамата разговаряха и за присъединяването на още страни към ЕС

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обсъди с новия френски външен министър Катрин Колон ситуацията около Украйна, разширяването на НАТО и присъединяването на нови страни към ЕС, съобщи пресслужбата на Държавния департамент.

Както се посочва в съобщението за медиите, страните отбелязаха "важността на продължаващата устойчива подкрепа" за Киев, както и "запазването на значителни санкции" за Москва. В контекста на ситуацията в Украйна външните министри на двете страни обсъдиха и въпроси, свързани с продоволствената сигурност.

"Те обсъдиха стъпките, които САЩ и Франция биха могли да предприемат заедно, за да подкрепят пътищата към членство в ЕС за страните, които отговарят на стандартите за членство. Те засегнаха темата за НАТО, включително обсъдиха как най-добре да подкрепят кандидатурите на Финландия и Швеция за присъединяване към Алианса, както и ключови въпроси преди срещата на върха на НАТО в Мадрид", добави Държавният департамент.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.