Въпреки офанзивата Киев изключи прекратяване на огъня или отстъпки пред Москва

Боевете в Източна Украйна продължават. Руските сили се опитват да пробият украинската отбрана, за да достигнат до административните граници на Луганска област. Ключовият град Северодонецк е обект на постоянни удари, като руските части са го атакували от четири посоки, засега без успех, съобщи областният управител на Луганск.

„Готови сме за всяко развитие на събитията. Готови сме да атакуваме, готови да се защитаваме, готови да отстъпим, ако е необходимо. Готови сме на всичко”, каза Володимир Думански, който е украински военен от Донбас.

Обстрелът по жилищни райони обаче продължава. На фона на засилващото се руско настъпление в източната част на Донбас, Киев изключи прекратяване на огъня или отстъпки пред Москва, тъй като това би позволило на Русия да се прегрупира и да атакува отново. Междувременно, британският премиер Борис Джонсън обсъди с украинския президент Зеленски руската блокада на пристанищния град Одеса. 

"Подготвям се да започна новата седмица с максимална дипломатическа активност в интерес на страната ни. В понеделник ще се включа в дискусиите на форума в Давос, най-влиятелната икономическа платформа в света, където Украйна има какво да направи. Ще има нова среща на представителите на страните партньори, Ramstein 2, ако тази група може да бъде кръстена на мястото на първата й среща в Германия. Очакваме нови, смислени решения за нашата отбрана. Вечерта разговарях с министър-председателя на Обединеното кралство Борис Джонсън. Разказах му за ситуацията на бойното поле. Търсим начини да увеличим обема на нашия износ, особено селскостопански продукти, както и обемът на вноса на горива в Украйна", заяви украинският президент Володимир Зеленски. 

„В последно време в Европа, за съжаление, има и притеснителни гласове, които казват, че Украйна трябва да се поддаде на исканията на Путин. Искам да кажа ясно: само Украйна има право да решава за своето бъдеще. Само Украйна има право да решава за себе си”, категоричен беше президентът на Полша Анджей Дуда. Той призова международната общност да окаже натиск върху Русия, за да спре агресията си и да се оттегли напълно от украинската територия.

Войната в Украйна ще е сред централните теми на тазгодишния форум в Давос, а президентът Зеленски ще е първият държавен глава, който ще произнесе слово. Войната е разселила осем милиона души в страната, а повече от шест милиона са избягали в чужбина.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.