Според нея няма случаи на маймунска шарка в България, но е много вероятно да се появят

Проба при дете на 4 години у нас отговаря на критериите за острия хепатит, докладван от десетки страни. Това обяви в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

„От изследваните четири съмнителни проби на новия хепатит има една, която е много вероятно да се окаже, че е именно на това заболяване. Симптомите на детето отговарят на описанието. Пациентът се чувства добре и предполагам вече е изписан”, уточни тя.

Детето е било хоспитализирано първо в Дупница, а след това - преместено за диагностично уточняване в Инфекциозна болница в София. 

Маймунската шарка

Относно маймунската шарка тя бе категорична, че няма засечени случаи у нас, но е много вероятно да се появят. "Това е заболяване, което го е имало в Западна и Централна Африка и спорадично е пренасяно в Европа. Новото е, че има нещо като епидемичен взрив", разясни медикът. 

По думите ѝ по света има над 80 случая, както и 50 съмнителни. "Нямаме директни полети от Африка, така че опасността не може да дойде директно. Шарката започва с висока температура, болки в ставите и гърба и пъпки с мехурче с бистра течност, която се превръща в гной. След като се спукат, остават ранички", обясни тя. И допълни, че заразата може да се предаде и чрез телесна течност или бельо.

COVID-19

За Омикрон проф. Христова обясни, че петият подвариант води до увеличение на случаите с 12-13%. Според нея вероятно през есента ще има увеличение в броя на случаите, но само при поява на нов подвариант.

Целия разговор гледайте във видеата.