Тирана е член на Алианса от 2009 г.

Албания води разговори с НАТО за изграждане на военноморска база в Порто Романо, пристанище в процес на изграждане на нейното адриатическо крайбрежие, заяви днес премиерът Еди Рама.

Албанският министър-председател заяви на пресконференция, че Порто Романо, разположен близо до крайбрежния град Дуръс и замислен като най-голямото пристанище на страната, ще има търговска част, както и военноморска база.

Рама: Братя македонци и албанци, приемете френското предложение

Военната база ще бъде изградена и съфинансирана от НАТО и Албания, каза той."Скоро ще се върнем в Брюксел, за да продължим дискусиите по нашето предложение ... за изграждане на военноморска база на НАТО в новото пристанище в Дуръс", добави Рама.

Още през май Рама заяви, че неговото правителство предлага на НАТО и военноморската си база "Пашалиман" на около 200 км южно от Тирана. Пашалиман е създадена от Москва като база за подводници през 50-те години на миналия век, за да приеме 12 подводници близо до Вльора, където се срещат Адриатическо и Йонийско море.

НАТО вече реконструира военновъздушната база Кукова, на около 80 км южно от Тирана, която ще се използва от Алианса. Албания стана член на НАТО през 2009 г.