Предвижда се над 530 00 хиляди души с ниски доходи да получат всяка година пакети с храна

Минималната заплата да се вдигне от 710 на 770 лв. от следващата година. Това ще предложи служебното правителство на социалните партньори. Днес вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров представи приоритетите на министерството.

„Приемственост, последователност, надграждане. Това са трите думи, които могат да характеризират онова, което ще правим през следващите месеци. В министерството се забелязва един нетолкова традиционен подход в политическия живот, а именно една приемственост в екипите които ще продължат изпълнението на политиките", каза той по време пресконференция.

Предвижда се над 530 00 хиляди души с ниски доходи да получат всяка година пакети с храна и хигиенни материали. Услугата „Топъл обяд" ще получават над 50 000 нуждаещи се. Тя е гарантирана до края на септември.

Част от дейността на министерството е насочена към най-нуждаещите се от целева помощ за отопление, посочи служебният министър. 

„Всеки, който получава помощ за отопление ще получава с 20% повече в сравнение с миналия отоплителен сезон. По-високата помощ ще започне да се изплаща от 15 август", уточни Лазар Лазаров. 

Предприети са действия и за разширяването на обхвата на лицата, които имат право на такава помощ. Почти 196 000 са подадените заявления за помощ, а на 108 000 вече е отпусната такава, каза още служебният министър на труда и социалната политика.  

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.