Вижте защо Васко Кръпката, Милен Керемедчиев и проф. Христофор Караджов се обявиха срещу легендата

Едно интервю по CNN на Роджър Уотърс, основател и член на "Пинк Флойд", разбуни духовете с политическите му възгледи. В него легендарната рок звезда обвини американският президент за войната в Украйна и го нарече „военнопрестъпник”.

В ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS трима души коментираха интервюто и въпроса как и защо политиката „превзема  музиката” - политикът и дипломат Милен Керемедчиев, певецът Васко Кръпката и преподавателят по журналистика в Калифорнийския университет проф. Христофор Караджов.

Милен Керемедчиев: „Роджър Уотърс е застинал във времената на 60-те години оттогава. Неговият бунтарски дух да се бори срещу който и да е в „Белия дом”, обявявайки го за империалист, всъщност започва от войната във Виетнам. Тогава беше най-голямата съпротива на обикновените граждани по целия свят, не само в САЩ, и желанието им Америка да напусне час по-скоро Виетнам. Тогава протестите бяха да излязат САЩ от Виетнам. Нямаше  да спре помощта на Съветския съюз за Виетнамската армия. В момента имаме същия процес. САЩ помагат на Украйна, за да се защитават срещу руската инвазия. А Уотърс казва: „Спрете да давате помощ, но не казва: „Спрете инвазията на Русия в Украйна”. И още: ”Роджър Уотърс е замрял във времето отпреди "Стената".

Васко Кръпката: „По никакъв начин не бих си позволил да съдя такъв велик музикант като Роджър Уотърс, който е изиграл голяма роля в моето съзнание и в моя свободен поглед за нещата”. След тази уговорка той посочи, че ще говори без настроения, само с факти. Първият, който посочи: "Роджър Уотърс не си е променил възгледите, казва той. Само че фактът е, че светът се е променил и тираните, които са били до Втората световна война, една част от тях са поели по свободния път, други са се превърнали в тирани. Съответно няма лошо да си промениш отношението към тиранията”. Заключението на музиканта е: „За мен Роджър Уотърс мина от другата страна на стената”. И: "Почитателите на "Пинк Флойд" загубиха един герой".

Проф. Христофор Караджов: „Неговата позиция в момента е кръстоска между арогантността на малкото познания, малкото четене, макар че той непрестанно казва: "Четете повече", което чуваме точно от хора, които не са чели достатъчно, и големият рупор – това, че той има голяма чуваемост, голяма видимост. Той има страхотно много последователи, готови да го бранят заради гениалността му като музикант и във всичките му други възгледи”. Караджов нарече аргументите на музиканта за войната в Украйна, за Тайван и за човешките права „пълен миш-маш от провокации” и подчерта, че опасността известни личности да се изказват с такива аргументи е, че последователите им приемат думите им като „светата истина, светото Евангелие”. Според него: "Това спира диалога, спира познанието, спира придвижването ни напред като разбиране защо се случват нещата”.

Чуйте цялото интервю с Уотърс и коментарите в ефира ни във видеото.