Общо повече от 40 държави са предложили помощ

Полицията в Украйна разследва 26 000 военни престъпления, извършени от руски войници, и се очаква да бъдат разкрити още хиляди, след като Украйна си върне завзетите от Русия градове и села, съобщи Sky News.

Събирането на доказателства за дела срещу руските сили се превърна в една от най-големите задачи за украинската полиция от началото на инвазията на 24 февруари. „Всеки ден регистрираме много починали цивилни граждани“, съобщи вътрешният министър на Украйна пред Sky News. „Това е в резултат на престъпленията, извършени от Русия в окупираните територии". По думите на Денис Монастирски данните за загиналите след оттеглянето на руските сили в Буча и Гостомел близо до Киев сочат, че злоупотребите на руските войници вероятно са многократно повече от официално обявените.

Близо 200 деца са безследно изчезнали в Украйна

„Убеден съм, че в Мариупол, Волноваха и Северодонецк ще бъдат разкрити ужасяващи издевателства", допълни министърът.

„Разследваме и престъпленията, извършени от политическата върхушка на Руската федерация, която ръководи войските и им позволява да извършват военни престъпления, като изнасилване, убийство на деца и убийства на цивилни като цяло", допълни Монастирски. Екипи на полицията, служители на службите за сигурност и прокурори събират доказателства от местата на въздушните удари и освободените райони.

Общо повече от 40 държави са предложили помощ, а офисът на украинския главен прокурор до момента се е възползвал от над 20 милиона долара чуждо финансиране за по-бърза работа по делата.

Русия не е член на Международния наказателен съд - тя оттегли членството си след анексирането на Крим през 2014 г.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.