Огънят изпепели десетки хиляди декари гори във Франция, Испания и Португалия

Пожарите, които изпепелиха десетки хиляди декари гори във Франция, Испания и Португалия, превърнаха 2022 г. в рекордна година по брой горски пожари в Югозападна Европа, съобщи службата за сателитно наблюдение на ЕС.

На фона на продължителната гореща вълна, която доведе до регистриране на множество температурни рекорди, Службата за наблюдение на атмосферата на Коперник (CAMS) заяви, че през последните три месеца Франция е достигнала най-високите нива на въглеродно замърсяване от горски пожари изобщо откакто се води статистика от 2003 г.

На второ място след Франция се нарежда Испания, която регистрира най-високите си въглеродни емисии от горски пожари миналия месец.

Горещини и унищожителни пожари обхващат Европа (ВИДЕО)

По данни на Службата дневната обща радиационна мощност на огъня - мярка за интензивността на пожарите - във Франция, Испания и Португалия през юли и август, е била "значително по-висока" от средната.

Експертите от Службата предупреждават, че голяма част от Западна Европа сега е в „изключителна опасност от пожари“, като някои райони са критични, предаде АФП.

В световен мащаб 2022 г. е четвъртата най-замърсена с въглерод от пожари година.

Според учените горещите вълни над Западна Европа вече са значително по-вероятни заради причинените от човека промени в климата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.