Целта е бъдещите семейства да си поделят разходите за тържеството

Колективните сватби набират популярност в Йемен. Целта е бъдещите семейства да си поделят разходите за тържеството. Вече седма година страната, разкъсвана от гражданска война, е в плен на тежка хуманитарна криза. 

Звездни сватби като от приказките (ГАЛЕРИЯ)

Една сватба, девет жениха. Докато мъжете танцуват, облечени в традиционните празнични одежди в бяло и златно, бъдещите булки празнуват на отделно тържество у дома.  Канан Джамил и бъдещата му съпруга са решили да споделят специалния си ден с още осем двойки. „Днес е щастлив ден за мен - правим колективна сватба. Ще съберем близки и роднини, при това няма да ни излезе никак скъпо – нито разходите за тържеството, нито наемът на залата. Ще бъде прекрасен празник”, смята един от младоженците.

Любов по време на война: 102 хиляди брака са сключени в Украйна за 6 месеца

Така бъдещите семейства споделят не само празничния ден, но и разходите по организацията му – в това число храната за гостите и почерпката с кат – традиционен растителен стимулант, който жителите на Йемен дъвчат. „При тези тежки обстоятелства в страната, да вдигнеш сватба е изключително скъпо. При колективните тържествата всичко излиза много по-евтино”, подчерта сватбеният агент шейх Хани Мохамад Ракан.

Най-странните сватбени подаръци за звездните двойки (ГАЛЕРИЯ)

След края на еуфорията в празничния ден остава въпросът за бъдещето на тези семейства в раздираната от конфликти страна. Гражданската война, която продължава вече седма година, раздели страната, донесе глад в домовете на милиони и изтощи икономиката. Основни услуги са в колапс, 80% от 30-милионното население на страната е в нужда.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.