Лятото там беше необичайно топло

Част от ледник в Алпите се стопи напълно, съобщава АФП. Южен Шнефернер е изгубил напълно южната си част през лятото, което беше необичайно топло тази година. В резултат на това той губи и статута си на ледник, обяви баварската академия на науките. 

Дебелината на леда вече не достига 2 метра на редица места, а най-дълбоките зони са с дебелина по-малко от 6 метра. Това са данните от измерванията през септември. 

Топенето на ледници разкри невиждана от 2000 години пътека в Алпите (ВИДЕО)

През 2018 г. дебелината на леда все още е била 10 метра, се казва в съобщението на баварската академия. Смята се, че останалата част от леда ще се стопи напълно в следващите две години. Площта на Южен Шнефернер се е свила до по-малко от един хектар. Това е наполовина в сравнение с 2018 г.

В Бавария остават още четири зони, които покриват критериите за ледник. Това са Северен Шнефернер, Хьоленталфернер, намиращ се на известния масив Цугшпице (на височина 2 962 м), както и ледниците Вацман (на височина 2 713 м) и Блауейс (на височина 2 607 м) върху масива Берхтесгарден. 

Проучване: Арктика се затопля четири пъти по-бързо

Според доклад на регионалното правителство, публикуван преди две години, ако не се вземат мерки срещу бързото топене на ледниците, те ще изчезнат напълно в следващото десетилетие. По-ранните предвиждания посочваха като евентуална дата на пълното стопяване 2050 г.

Топенето на ледниците в Алпите, както и навсякъде по света, дължащо се на климатичните промени, се наблюдава от началото на 2000-те години. 

Преди две години изследване, публикувано в сп. „Нейчър“, разкри, че бързото топене на ледниците през последните 20 години допринася с повече от 20 процента за повишаване на нивото на морската вода.