Затова тя настоява да бъде установено дали търговците предоставят документи за продажба c необходимата информация

Омбудсманът Диана Ковачева се обърна към служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов с настояване по компетентност да бъдат извършени проверки на пазарите за спекула при цените на твърдите горива – дърва за огрев, пелети и въглища за битови нужди.

Поводът са десетките жалби и сигнали на граждани, които продължават да постъпват в институцията на обществения защитник заради безпрецедентното увеличение в сектора и недостиг на отделни твърди горива за битови нужди в различните райони на страната.

Диана Ковачева подчертава, че неблагоприятните тенденции се наблюдават от средата на 2021 г., че проблемът се задълбочава през есенно-зимния сезон 2021-2022 г., а през летните месеци на 2022 г. и до момента цените ескалират до непосилни за крайните потребители стойности.

Омбудсманът сезира КЗК за евентуален картел при твърдото гориво

„Съгласно предоставената от жалбоподателите информация, в условията на ограничено предлагане цената на дървата за огрев през м. юни 2022 г. е била около 110 лв. за пространствен кубичен метър (пр. куб. м), през м. юли 2022 г. – около 140 лв./пр. куб.м, през м. август 2022 г. – около 160 лв./пр. куб.м, а през м. септември 2022 г. – около 200 лв./пр. куб.м. Публично достъпни данни сочат, че актуалните цени на дървата за огрев понастоящем са от 180 до 220 лв./пр. куб.м. Движението на цените на пелетите за отопление е от 350-410 лв./тон (в зависимост от конкретния вид на пелетите) през лятото на 2021 г. до 650-900 лв./тон през есенно-зимния сезон 2021-2022 г. и до 850-1000 лв./тон през м. септември 2022 г.“, пише още общественият защитник.

Как да намалим сметката за отопление през зимата?

Затова тя настоява пред служебния министър при проверките да бъде установено дали търговците предоставят документи за продажба c необходимата информация на клиентите при предлагането на дърва за огрев, пелети и въглища.

Омбудсманът подчертава, че е от съществено значение обозначаването на вида на предлаганите твърди горива, поставянето на ценоразписи в обетите за търговия на дребно и предоставянето на цялата необходима информация за крайните цени, включващи стоката и допълнителните услуги с цел недопускане на възможности за заблуда.

„Вярвам, че своевременното предприемане на предвидените в действащата нормативна уредба мерки ще доведе до нормализация на пазара на твърди горива и до образуването на по-поносими цени за крайните потребители“, категорична е Ковачева. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.