Картелът опитва да повиши цените

Петролният картел ОПЕК+ обмисля да намали допълнително добива на течно злато на следващата си среща, насрочена за 5 октомври. Това съобщава „Рoйтерс”, позовавайки се на свои източници.

Според тях ключови членове на групата вече са обсъждали въпроса помежду си и определят съкращаването като „възможно”. Предполага се, че Русия ще предложи намаляване на добива с поне един милион барела на ден.

Петролът поевтиня с над 1 долар

ОПЕК+ обединява традиционната група ОПЕК и страни като Русия. Само преди седмици те взеха решение да съкратят добива с около 100 000 барела на ден с цел укрепване на цените. През октомври обаче задачата е по-сложна, защото цените продължават да падат и вече са далеч от върховете, достигнати през март - малко след началото на руската инвазия в Украйна.

Един от основните мотори зад исканото съкращаване остава Саудитска Арабия, която публично е обявявала, че трябва да се вземат мерки за стабилизиране на пазара.

Пазарът остава нестабилен, а страховете от рецесия и свито потребление още повече притискат инвеститорите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.