Той заяви, че присъединяването на областите към Русия няма да бъде юридически валидно

Руските анексии в Украйна нямат място в съвременния свят, каза ръководителят на ООН Антониу Гутериш.

Генералният секретар на ООН заяви, че присъединяването на Донецката и Луганската народни републики и Херсонската и Запорожката област към Русия въз основа на резултатите от референдумите не може да бъде прието - според него те не могат да се считат за истински израз на народната воля, тъй като са проведени извън правната рамка на Украйна и на територия, контролирана от Русия.

РЕФЕРЕНДУМИТЕ В УКРАЙНА: Окупационните власти обявиха, че хората искат присъединяване към Русия

Гутериш заяви, че присъединяването на областите към Русия няма да бъде юридически валидно.

"Всяко решение за анексиране на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област няма да бъде юридически валидно и трябва да бъде осъдено", заяви Гутериш пред репортери.

"Уставът на ООН е ясен", каза Гутериш. „Всяко анексиране на територията на дадена държава от друга държава чрез заплаха или използване на сила е нарушение на принципите на Устава на ООН и на международното право. Генералната асамблея на ООН също е категорична по този въпрос."

Борел: ЕС отхвърля "референдумите" в Украйна и обявените резултати

Генералният секретар на ООН също така отбеляза, че "Руската федерация, като един от постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, носи специална отговорност за спазването на Устава". "Това не може да се съгласува с международното право. Това противоречи на всичко, което международната общност защитава. Това противоречи на всички принципи и цели на ООН. Това е опасна ескалация. Тя няма място в съвременния свят. Това не бива да се приема", заяви категорично той.

Гутериш подчерта, че позицията на ООН по отношение на референдумите е недвусмислена. "Ние сме напълно ангажирани със суверенитета, единството, независимостта и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите ѝ граници и в съответствие с резолюциите на ООН", посочи той. „Искам да подчертая, че така наречените референдуми в окупираните региони бяха проведени в условията на продължаващ въоръжен конфликт, на територии под руска окупация и извън украинската правна и конституционна рамка. Те не могат да се нарекат истински израз на народната воля."

Присъединяват четирите украински територии към Русия в петък

"Всяко решение на Русия да продължи в тази посока би застрашило перспективите за мир. Това ще доведе до сериозни последици за световната икономика, особено за икономиките на развиващите се страни, и ще затрудни способността ни да предоставяме помощ в Украйна и извън нея. Крайно време е да се отдръпнем от ръба на пропастта. Сега повече от всякога трябва да работим заедно, за да сложим край на тази опустошителна и безсмислена война и да спазваме Устава на ООН и международното право", заключи Гутериш. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.