Производителите ще са длъжни да тестват киберсигурността им преди продажбата

Законопроектът цели да окаже въздействие върху производителите, а не върху ползвателите. Идеята е да задължи всички производители както на софтуер, така и на хардуер, да тестват продукта за неговите елементи на киберсиурност, дали е киберустойчив, преди да бъде пуснат на европейския пазар.  

„Много голяма част от пазара е залят от така наречените китайски брандове. Тези компании не казвам, че са лоши. Проблемът при тях е, че за тях не е важно да тестват продукта преди да го пуснат на пазара. За тях е важно да работи, да има функционалност, но дали е подсигурен, не хаят ”, коментира експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

Голяма част от китайските производители оставят сериозни пробойни, например парола и юзернейм по подразбиране. А хакерите тестват първо това.

„Този законопроект има за цел точно това- да може да накара производителите,да тестват продукта, да могат да го защитят преди да го пуснат на пазара”, допълни експертът.

Рискът е не само за отделния потребител, но и за корпоративната среда. Цялата чувствителна информация, би могла да стане достояние на такива хакери.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook