Те ще изпълняват функциите си до провеждането на избори за тези длъжности

Президентът на Русия Владимир Путин назначи Денис Пушилин за временно изпълняващ длъжността ръководител на Донецката народна република, която на 30 септември влезе в състава на Руската федерация.

Руската Дума ратифицира анексираните украински територии

Пушилин стана един от лидерите на протестното движение на рускоезичното население в Донецка област през 2014 г. Участвал е в провъзгласяването на 7 април 2014 г. на Донецката народна република. През 2018 г. печели изборите за ръководител на самообявилата се република. Участва и в подписването на договора за влизане на ДНР в състава на Руската федерация.

За временно изпълняващ длъжността ръководител на Луганската народна република (ЛНР) е назначен Леонид Пасечник. През 2014 г. той минава на страната на сформираното в Луганска област народно опълчение, а през 2018 г. печели изборите за ръководител на самообявилата се република.

ЕС привика руския шарже д'афер заради анексираните от Русия украински земи

За губернатор на Запорожка област е назначен Евгений Балицки, а на Херсонска област - Владимир Салдо.

Указите за назначаването на временно изпълняващите длъжността ръководители са публикувани на официалния сайт на президентската администрация, съобщи ТАСС. Съгласно договора за влизане на четирите области в състава на Руската федерация, временните ръководители ще изпълняват своите функции до провеждането на избори за тези длъжности в съответствие с руското законодателство.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.