Причината - "социалната мрежа се използва за разпространение на фалшиви новини"

Управляващата в Словения партия „Движение за свобода” спира използването на Twitter поради опасения, че социалната мрежа се използва за разпространение на фалшиви новини и реч на омразата, пише БГНЕС.

„Като се има предвид поведението и съобщенията на новия собственик и ръководство на Туитър, можем да очакваме, че те ще отворят още повече вратите си за непристойно общуване и реч на омразата“, обяви партията в свое изявление.

Този месец социалната мрежа бе купена от предприемача и милиардер Илон Мъск.

Мъск обеща „амнистия” на блокирани потребители в Twitter

Партията на либералния премиер Роберт Голоб спечели парламентарните избори през април с програма, която обещаваше възстановяване на благоприличието в политиката и укрепване на върховенството на закона, което според критиците беше подкопано от бившия консервативен премиер Янез Янша. Самият Янша е запален потребител на Twitter с над 100 000 последователи в двумилионната страна и използва платформата, за да атакува критици и медии. Голоб контрира, че няма да използва социалната мрежа, "за да избегне изкушението на бързите пръсти".

„Движението за свобода” държи 41 от 90-те места в парламента. Партията обясни, че страницата й в Twitter е била блокирана за три седмици поради технически проблеми и с течение на времето е осъзнала, че не се нуждае от социалната мрежа, за да се обръща към гражданите.

„В същото време с платформата са злоупотребявали членове и поддръжници на някои политически партии, за да противопоставят обществото, да разпространяват фалшиви новини, да манипулират, дискредитират, обиждат или дори да използват реч на омразата“, изтъкна партията, която декларира, че не иска бъде част от мрежата. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.