Има ли начин за плаващи мнозинства

Не може никой смислен политик да говори по тема, която не разбира. Сблъсъкът е с цел всеки за себе си да създаде служебно предимство на изборите. Идеята не е да организираме свободни и честни и избори, а да си извоюваме повече гласове. Това каза политологът Христо Панчугов в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS.

"Без значение дали думите на политиците са достоверни, хората може да им повярват. Доверието в българските политици е толкова ниско, че хората биха повярвали и, че Петков е предложил кодове на БСП. Не беше оставено време ЦИК да организира машинния процес, отново бяха приети промени в последния момент. Имаше и политически натиск да се върне "Сиела" в организацията на изборите. Досега не е имало случай, когато избирателната система да не отрази обществените нагласи правилно и коректно. Няма политическа формация, която да си позволи да обърне тенденцията. Как да има плаващи мнозинства, като липсва устойчивост?", посочи той. И допълни, че очаква изгубилият следващите избори да каже, че не са били честни.

Христанов: Кодът на машините е в ЦИК, той е публичен

Според проф. Росен Стоянов вървим към политически фарс. "В политиката хората трябва да спорят с аргументи. Дълбоко се загнезди недоверие към техническите процедури и институциите. ЦИК има своите дефицити. Всички се боричкат помежду си и обвиняват независимия коректив. Какъв е интересът на хората? Как твърдят, че работят за него? България все още няма политическа доктрина - нещо, около което всички да се обединят", смята той.

По думите му партиите винаги си намират "дъвка" - дали енергоизточниците, или кодовете за машините. "Това е технология на политиканстване и агитационно говорене. Умишлено изместване на задължението на политиците - да правят нещата, които обществото изисква от тях", подчерта политологът.

Повече гледайте във видеото.