Професор Николай Габровски се срещна с четири от шестте партии

Край на разговорите за редовен кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС. Професор Николай Габровски се срещна с четири от шестте партии, а останалите му отговориха писмено.  ПП, БСП, „Възраждане” и ДБ казаха, че няма да подкрепят първия мандат. ДПС и „Български възход”  са готови диалогът да продължи, за да се намери формула и начин за съставяне на редовно правителство в рамките на този парламент.

На  финалната права кандидатът за министър-председател на ГЕРБ СДС се срещна с ДПС,а равносметката - споделят общи приоритети като присъединяването към Шенген и Еврозоната.

„За да има един кабинет трябва яснота, какво ще прави и как ще го прави. Трябва да търсим и формулата. За нас важен елемент е и програмата”, посочи Мустафа Карадайъ, ДПС .

„Желанието ми е, ако успеем да изберем екип от професионалисти, те да преведат България през тези тежки месеци”, заяви професор Габровски.

Движението видяха риск за страната по Плана за възстановяване, а Габровски ги успокои.

„60 млрд. седят на трупчета в Брюксел. Те са за България. Не се знае дали ще ги вземем, защото не сме си написали домашното.  За да има 3-ка от ТОТО-то, трябва да си пуснем фиша. Не сме си пуснали фиша”, категоричен е Карадайъ.

„Фишът, за който говорите, минава през редовно правителство”, подчерта Габровски.

В графика за петък бяха предвидени още две срещи. От ПП изпратиха писмо до Габровски, с което отказват подкрепа за първия мандат. „Не трябва да се заиграват с кворума и рискът някой да не се появи и реално да падне кворумът - би било скрита подкрепа”, заяви Кирил Петков от ПП.

И „Възраждане” отказаха с писмо. Причината-  имали различия с ГЕРБ-СДС. „Не е важно да изпиеш водата в морето, за да разбереш, че е солена. Не е нужно да говориш с поредния кандидат министър-председател на ГЕРБ, за да знаеш какви ще са неговите политики”, подчерта Костадин Костадинов от  „Възраждане”.

Появиха се и съмнения, че може да се играе с кворума в зала по време на гласуването. негласно, от ПП обвиниха „Възраждане”.  

В понеделник изтича 7-дневният срок, в който Николай Габровски трябва да върне мандата на „Дондуков” 2. Заявката на ГЕРБ е, че независимо от подкрепата - ще предложат кабинет.