Косово от вчера изпрати стотици полицаи в северната част на страната

Остава високо напрежението в Косово след нападението над полицай. Неизвестни мъже са атакували патрул в една от населените със сърби общини. Косово от вчера изпрати стотици полицаи в северната част на страната. Един от тези патрули е бил нападнат.

Изпращането на етнически албанци се наложи след като стотици етнически сърби демонстративно напуснаха полицията и съдилищата. Те бяха несъгласни с решението на правителството в Прищина да глобява шофьорите на коли със сръбски номера.

Сърбия обвини премиера на Косово за напрежението и каза, че ще върне в Косово 1000 свои войници и полицаи. Това позволявала резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

„Белград определено обмисля връщането на до 1000 души от службите за сигурност на територията на Косово. Това е предвидено от резолюция 12-40. Президентът Вучич вече каза, че нова атака срещу сръбските граждани няма да бъде допусната. Мисля, че това не беше достатъчно добре осъзнато, особено от тези на Запад. Те трябва да вразумят Прищина”, заяви Петър Петкович, директор на сръбската служба за Косова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.